Raž - obilie starých Slovanov, je po pšenici najvýznamnejšou obilninou. Prastará obilnina je svojou históriou spojená predovšetkým s Európou. Pre starých Slovanov bola raž typickou a charakteristickou plodinou, podobnou bol ovos pre germánske kmene. Aj keď bola postupne z ľudskej stravy vytlačená výnosnejšou pšenicou, zostáva aj dnes druhou najdôležitejšou chlebovinou. Svojou nízkou náročnosťou na klimatické podmienky je raž najviac rozšírená v krajinách s miernym a chladným podnebím. Je často pestovaná v ekologickom poľnohospodárstve.

Ražné vločky sú vyrobené špeciálnym technologickým postupom zo zrna raže ozimnej. Obilné zrno sa navlhčí v pare a potom sa lisuje.

Raž a naše zdravie

Svojím zložením sa raž podobá na pšenicu, ale má viac proteínov a vlákniny, ktorá podporuje peristaltiku čriev, je živnou pôdou pre črevné baktérie a znižuje glykemický index. Obsahuje vysoký podiel vitamínov skupiny B a draslíka, horčíka, fosforu, síry. Má vysokú hladinu sacharidov, z ktorých najväčšiu časť tvorí škrob. Škrobové častice v žite sú dobre obalené celulózou, vďaka čomu je uvoľňovanie molekúl glukózy v organizme pomalšie. Z tohto dôvodu raž nespôsobuje náhle zvýšenie hladiny glukózy v krvi a diabetici ju dobre znášajú. Taktiež priaznivo pôsobí pri zápche. Raž obsahuje síce viac proteínov ako pšenica, ale je medzi nimi len malé množstvo glutelinu a gliadínu - proteínov, ktoré tvoria glutén. Kvôli tomu je ražný chlieb ťažší ako pšeničný. Raž je dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B6, E, niacínu a kyseliny listovej. Ražné vločky sú bohaté na fosfor, horčík a železo, ako aj na zinok, selén a iné stopové prvky. 100 g raže dodá viac než štvrtinu dennej potreby železa a viac ako tretinu potreby horčíka.

Pravidelná konzumácia ražných vločiek je vhodná pri redukčnej diéte, ateroskleróze, u športovcov (spoločne s ovsenými vločkami) a osôb v rekonvalescencii. Pomáha znižovať krvný tlak, zvyšovať pružnosť ciev a zlepšuje krvný obeh. Hoci sú tieto vlastnosti spoločným rysom všetkých obilnín, zdá sa, že účinok raže je výraznejší. Je to dané vyšším obsahom antioxidantov - vitamínu E a selénu, a obsiahnutou celulózou.

V kuchyni

Ražné vločky sa používajú na prípravu kaší, do polievok, fašírok, zemiakových placiek a do raňajkových zmesí musli. Výborná je kombinácia s inými vločkami pre širšie zásobovanie nášho organizmu vitamínmi a minerálmi. 

Recepty s ražnými vločkami


Ražné vločky

  • 1.12€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
obilniny (1)