Raž je obilninou, ktorá sa kedysi pestovala v extrémnom prostredí, tam kde bolo sucho a chladno. Konzumovali ju hlavne Germáni, Kelti a Slovania vo forme výživnej kaše. Na území Slovenska bolo jej pestovanie známe už pred príchodom Slovanov.

Ražná múka a naše zdravie

Z vitamínov je raž bohatá najmä na vitamíny skupín B, niacínu a obsahuje aj dôležité minerálne látky ako horčík, draslík a vápnik. Raž je taktiež bohatá na sekundárne rastlinné látky ako sú lignany. Podporuje trávenie vďaka vláknine, udržiava hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čistí črevá, a tým podporuje imunitný systém a pôsobí ako prevencia proti tvorbe rakoviny. Má priaznivé účinky na nervy a dodáva telu potrebnú energiu. Pomáha lepšie prijímať minerálne látky, posilňuje látkovú premenu a ochraňuje pečeň.

V kuchyni

Pečie sa z nej pečivo predovšetkým ražný chlieb, ktorý je veľmi aromatický, ale ostáva dlho šťavnatý a čerstvý.  Raž je najvhodnejšia obilnina pre tvorbu tradičného kvásku, ktorý pri pečení chleba nahradí kvasnice. 

Je veľmi vhodná pre domáce pečenie chleba. Táto chlebová múka má v porovnaní s klasickou múkou tmavšiu farbu a hrubšiu štruktúru, aby naviazala viac vody a cesto z nej je potom hutnejšie.

Je vhodná na pečenie v domácich pekárňach ale aj v peci či rúre.

Výroba kvásku

Ražná múka chlebová BIO

  • 1.98€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Česko
Kvalita
BIO

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
346
Tuky [g]
2.2
Sacharidy [g]
67
Bielkoviny [g]
11
Vláknina [g]
6.3