Raž je obilninou, ktorá sa kedysi pestovala v extrémnom prostredí, tam kde bolo sucho a chladno. Konzumovali ju hlavne Germáni, Kelti a Slovania vo forme výživnej kaše. Na území Slovenska bolo jej pestovanie známe už pred príchodom Slovanov.

Raž a naše zdravie

Z vitamínov je raž bohatá najmä na vitamíny skupín B, niacínu a obsahuje aj dôležité minerálne látky ako horčík, draslík a vápnik. Raž je taktiež bohatá na sekundárne rastlinné látky ako sú lignany. Podporuje trávenie vďaka vláknine, udržiava hladinu cholesterolu a cukru v krvi, čistí črevá, a tým podporuje imunitný systém a pôsobí ako prevencia proti tvorbe rakoviny. Má priaznivé účinky na nervy a dodáva telu potrebnú energiu. Pomáha lepšie prijímať minerálne látky, posilňuje látkovú premenu a ochraňuje pečeň. 

Obklad z ražnej múky a vody, pomôže Vám pri liečení zápalov kože.

Raž v kuchyni

Pečie sa z nej pečivo predovšetkým ražný chlieb, ktorý je veľmi aromatický, ale ostáva dlho šťavnatý a čerstvý.  Raž je najvhodnejšia obilnina pre tvorbu tradičného kvásku, ktorý pri pečení chleba nahradí kvasnice. 

Výroba kvásku

Raž BIO

  • 1.68€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Česko
Kvalita
BIO
Alergény
obilniny (1)