Proso (Panicum miliaceum), je jedna z najstarších kultúrnych rastlín na svete. Jeho pravlasťou je India a Čína (tam patrí medzi päť posvätných semien). Nelúpané proso sa používa ako krmivo pre exotické vtáctvo. Pšeno je potravinárska surovina, ktorá je vyrábaná lúpaním prosa. Vznikajú tak žlté guľôčky s priemerom asi jeden milimeter. Už starí Egypťania a Gréci z nich robili chlieb, pivo a liehoviny. Proso bývalo jednou z hlavných súčastí jednoduchej ľudovej stravy. Slovania ho denne používali na prípravu výživných kaší, polievok a placiek. 

Pšeno a naše zdravie

Pšeno má vysoký obsah fosforu a je bohaté na horčík, meď, vápnik a vitamíny sk. B. Pšeno teda pôsobí proti depresiám a únave. Lieči žalúdok, pankreas aj slezinu, a preto je vhodné aj pri cukrovke. Svojím vysokým obsahom železa je výbornou potravinou pre chudokrvné deti i dospelých. Bohatosťou minerálov je vhodné pri stavoch vyčerpanosti, po chorobách a úrazoch, pre diétnu stravu pri alergiách, poruchách trávenia.

Významnou prednosťou pšena je prirodzene bezlepkové a ako jediná obilnina pôsobí v našom organizme zásadotvorne. Z hľadiska trávenia je vhodnejšie pre kombináciu s ovocím ako ryža.

V kuchyni

Pšenové vločky sa môžu použiť na prípravu výbornej, výživnej pšenovej kaše , primiešať do jogurtu, na zahustenie polievok a omáčok, do cesta..  



Pšenové vločky

  • 3.18€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Poľsko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Tuky [g]
2,9
Sacharidy [g]
71,4
Bielkoviny [g]
10,6
Vláknina [g]
3,5