Pohánka obecná (Fagopyrum esculentum Moench) je nenáročná rastlina a býva pestovaná spolu s amarantom a quinoou ako pseudoobilnina. Pochádza z Číny a svoj názov získala vďaka pohanským nájazdníkom: saracénom a tatarom, ktorí rozšírili jej semená do Európy. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na pár krajín, udomácnila sa aj na Morave.V poslednej dobe znovu stúpa záujem o pohánku ako alternatívnu obilninu, ktorá má zaujímavú dietetickú hodnotu a je vhodná pre pestovanie v ekologickom poľnohospodárstve. Pôvodne potravina chudobných, dnes jedna z najzdravších uznávaných superpotravín. 

Pohánka a naše zdravie

Pohánka je významným zdrojom flavonoidu rutínu (vitamín P). Táto rastlina je tiež cenená vďaka svojej vysokej biologickej hodnote bielkovín, vyváženému zloženiu esenciálnych aminokyselín, vysokému obsahu vlákniny a rezistentného škrobu a priaznivému zastúpeniu mastných kyselín (významný je predovšetkým vysoký obsah kyseliny linolovej). Semeno pohánky obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán, zinok a selén, z vitamínov skupinu B, cholín a tokoferol. Pretože neobsahuje lepok, je vhodná pre osoby trpiace celiakiou ako náhrada bežných obilnín. Chráni nás pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje antioxidanty. Pomáha pri krvácaní, posilňuje žily a cievy, imunitu aj potenciu.

Ľudia s vysokým krvným tlakom by ju nemali konzumovať denne!

V kuchyni

Pohánkové vločky sú veľmi ľahko stráviteľné. Sú vhodné pre tých, ktorí neznesú bežné obilniny, alebo sa vyhýbajú lepku. Pohánkové vločky sú vhodné na prípravu polievok, šalátov, kaší, müsli, nátierok, nákypov, alebo aj fašírok. Chutné sú aj vianočné pohánkové vločky alebo pohánkovo-ľanové slimáčiky.

Pohánkové vločky

  • 2.58€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Poľsko
Alergény
môže obsahovať stopy lepku (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
361
Tuky [g]
3
Sacharidy [g]
71
Bielkoviny [g]
12