Pohánka obecná (Fagopyrum esculentum Moench) je nenáročná rastlina a býva pestovaná spolu s amarantom a quinoou ako pseudoobilnina. Pochádza z Číny a svoj názov získala vďaka pohanským nájazdníkom: saracénom a tatarom, ktorí rozšírili jej semená do Európy. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na pár krajín, udomácnila sa aj na Morave.V poslednej dobe znovu stúpa záujem o pohánku ako alternatívnu obilninu, ktorá má zaujímavú dietetickú hodnotu a je vhodná pre pestovanie v ekologickom poľnohospodárstve. Pôvodne potravina chudobných, dnes jedna z najzdravších uznávaných superpotravín. 


Pohánka a naše zdravie

Pohánka je významným zdrojom flavonoidu rutínu (vitamín P). Táto rastlina je tiež cenená vďaka svojej vysokej biologickej hodnote bielkovín, vyváženému zloženiu esenciálnych aminokyselín, vysokému obsahu vlákniny a rezistentného škrobu a priaznivému zastúpeniu mastných kyselín (významný je predovšetkým vysoký obsah kyseliny linolovej). Semeno pohánky obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán, zinok a selén, z vitamínov skupinu B, cholín a tokoferol. Pretože neobsahuje lepok, je vhodná pre osoby trpiace celiakiou ako náhrada bežných obilnín. Chráni nás pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje antioxidanty. Pomáha pri krvácaní, posilňuje žily a cievy, imunitu aj potenciu.

Ľudia s vysokým krvným tlakom by ju nemali konzumovať denne!

V kuchyni

Má silnú, výraznú chuť, preto je dobre ju kombinovať s ostatnými bezlepkovými múkami v pomere 1:3. Z tejto bezlepkovej múky si môžte pripraviť aj chutné palacinkybezlepkový chlieb, pre mlsné jazýčky špaldovo-pohánkové sušienky a rôzne iné dobroty.


Pohánková múka

  • 3.08€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Česko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
352
Tuky [g]
2,7
Sacharidy [g]
67,6
Bielkoviny [g]
12
Vláknina [g]
2,9