Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživovú hodnotu a kulinárske vlastnosti sú jedinečnou potravinou so širokým uplatnením.

Pochádzajú zo starovekej Mezopotánie a Číny. Mandľová múka sa vyrába zomletím vysušených a odmastených mandlí. Odstránením tukov sa nielen zníži množstvo uhľohydrátov a obsah kalórií, ale tým sa stane vhodná aj na tepelnú úpravu. Vďaka zníženiu obsahu tukov je mandľová múka až o 30% nutrične hodnotnejšia ako samotné neupravené mandle. Obsahuje viac bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a vlákniny.


Mandle a naše zdravie

Obsahujú asi 50% tuku, bielkoviny, sacharidy. Z minerálov a vitamínov sú to horčík, vápnik, draslík, železo, fosfor, vitamíny sk. B a veľké množstvo vitamínu E. Madle by mali pravidelne konzumovať tehotné a kojace matky, pretože obsahujú dôležité látky pre vývoj plodu a kojenca. Mandľové mlieko podporuje tvorbu materského mlieka. Sú výborným preventívnym prostriedkom proti rakovine, horčík, vápnik a ďalšie prvky v nich obsiahnuté podporujú rast vlasov, nechtov, spevňujú kosti a zubnú sklovinu, pôsobia proti degeneratívnym zmenám kĺbov. Mandle majú pozitívny účinok na srdce a cievy a sú dobrým zdrojom energie pre diabetikov, posilňujú imunitný systém organizmu, zlepšujú priebeh akné a posilňujú nervovú sústavu, pomáhajú lepšie prekonať stres, depresie a únavu.


Pre zaujímavosť

Z roku 1846 je u nás písomná zmienka o nariadení panovníčky Márie Terézie vysadzovať mandle. Okrem sladkých mandlí existujú aj horké typy. Ty sa v kuchyni nepoužívajú, pretože obsahujú glykosid amygdalin, pri ktorého rozklade vodou, respektíve slinami, dochádza k uvoľňovaniu jedovatého kyanovodíku. Horké mandle sa uplatňujú skorej vo farmaceutickom priemysle. Naši predkovia ich používali na prípravu vody, ktorá uvoľňuje kŕče priedušiek.

Mleté mandle

  • 14.10€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Spojené štáty
Alergény
orechy (8)