Patrí medzi najstaršie obilniny. V minulosti sa používal jačmeň na každodennú výživu, ale aj ako odvar namiesto materského mlieka alebo na posilnenie mužov pred zápasmi a vojenskými bitkami, pri rekonvalescencii a pre ľudí vyčerpaných úpornými chorobami. Na naše územie priniesli jačmeň sťahovavé národy z juhozápadnej Ázie asi pred piatimi tisíckami rokov. Jačmeň je v porovnaní podľa osevnej plochy štvrtou najrozšírenejšou poľnohospodárskou plodinou na svete.

Jačmeň a naše zdravie

Jačmeň pôsobí veľmi priaznivo v prevencii závažných civilizačných ochorení. Kladne pôsobí pri vredových žalúdočných ochorení, v znížení výskytu kardiovaskulárnych chorôb, ako aj rakovinových ochorení. Jačmeň je výborným prostriedkom proti zápche. Jačmenné zrno obsahuje predovšetkým sacharidy, bielkoviny, v nižšom zastúpenie tuky a vlákninu. Dôležitý je obsah vitamínov skupiny B a E, kyseliny pantoténovej a minerálnych látok, z ktorých prevažujú fosfor s draslíkom, ale sú tu zastúpené aj sodík, vápnik, horčík, mangán, železo, meď, zinok, síra, jód, chróm, selén a nikel. Chráni pred zápalmi kože, zabraňuje šediveniu vlasov. Rozpustná časť jačmennej vlákniny významne znižuje hladinu cholesterolu v krvi. 

V kuchyni

 Jačmenné krúpy sú veľmi vďačným produktom, z ktorého možno pripraviť množstvo sladkých aj slaných jedál. Najčastejšie sa jačmenné krúpy používajú do: polievky, nátierky, omáčky, kaše, šalátu alebo ako príloha k mäsu. Jednoduchá a rýchla je krúpová kaša so zemiakmi. Stačí rozvariť trochu zemiakov a jačmenných krúp (v mierne osolenej vode) a keď sú oboje uvarené domäkka, zmiešame ich dohromady. Pridáme maslo, trochu mlieka a popučíme podobne ako zemiakové pyré. Kto má radšej hladšiu konzistenciu, môže si kašu rozmixovať.

Recepty

Pre zaujímavosť

Staroveké národy pestovali jačmeň nielen ako potravinu, ale varili z neho aj pivo. V Starom Egypte faraónov kráľovský dvor vypil denne 130 džbánov piva. Veľmi významnú úlohu hral jačmeň u starých Grékov a Rimanov. Jačmenná kaša bola v tom čase bežným jedlom, ale slúžila aj ako obeť bohom. Jačmenné odvary posilňovali pri športových zápoleniach gladiátorov v aréne. Užívali sa tiež ako náhradná výživa dojčiat a posilňujúci prostriedok pre rekonvalescentov a ťažko chorých. Čínska a indická mytológia kladie jačmeň na jedno z prvých miest medzi poľnými plodinami. Jačmenné zrno slúžilo starým Indom, Grékom, Rimanom, Arménom a Nemcom ako najmenšia miera váhy a dĺžky.

Jačmenné krúpy

  • 1.12€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
obilniny (1)