Dnešný cirok bol vyšľachtený z divo rastúcich druhov v neolite na Ďalekom východe. Konzumujú sa najmä semená, ktoré neobsahujú lepok. Cirok pochádza z Afriky. Postupne sa rozšíril do teplých a suchých oblastí všetkých kontinentov. Najviac sa pestuje v Indii, USA, Nigérii a Sudáne. Unás sa vo väčšej miere pestoval v 20. rokoch minulého storočia, kedy sa využívalo značné množstvo technického ciroku. Z potravinárstva ho vytlačila kukurica, ktorá sa používala masovejšie.

Cirok a naše zdravie

Cirok je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny. Z minerálov obsahuje predovšetkým horčík, železo, fosfor, draslík, mangán, selén a zinok, z vitamínov hlavne vitamín B6 (pyridoxín) – dôležitý pri metabolizme červených krviniek, B1 (tiamín) proti únave a pre správne fungovanie nervového systému, srdca a svalov, B2 (riboflavín) pre zdravú pokožku a oči a B3 (niacín) pre správny metabolizmus.

[viac o liečivých účinkoch]

V kuchyni

Má neutrálnu chuť, čo ju predurčuje na široké použitie na sladko i na slano. Je vhodná na pečenie chleba. Skúste si ju pridať do potravín, ktoré používate vo svojej kuchyni.


Ciroková múka

  • 2.17€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Česko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
342
Tuky [g]
3,4
Sacharidy [g]
6,4
Bielkoviny [g]
9
Vláknina [g]
9,5