Pôvodne Slzovka obyčajná pochádza z oblasti trópov východnej Ázie a Malajzie, pestuje sa však v celej tropickej a subtropickej oblasti. Slzovka obyčajná je jednoročná tropická tráva a obilnina, ktorej sa hovorí tiež Slzovka porcelánová, Perličkový jačmeň alebo Jóbove slzy (čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi). Slzovka obyčajná je jednou z najdlhšie pestovaných obilnín na svete. Bola základom stravy v starom Egypte, Palestíne alebo Grécku. Tieto semená divokej trávy, ktoré sú podobné jačmeňu, majú silné čistiace účinky a používajú sa k detoxikácii organizmu. Slzovka podporuje funkciu sleziny a napomáha tráveniu mäsa a tukov.

Slzovka a naše zdravie

Čistí organizmus od nánosov zo živočíšnych potravín a tukov a používa sa tiež na podpornú liečbu pri celkovom zahlienení. Posilňuje žalúdok a slezinu, odvádza z organizmu prebytočnú vodu a je močopudná. Posilňuje pľúca, obzvlášť pri kašli a po respiračných ochoreniach (po virózach,chrípkach, zápaloch priedušiek a pľúc a pod.). Má priaznivý vplyv na pokožku, ktorú udržuje hebkú a vláčnu. Užíva sa vnútorne na liečbu bradavíc a pri tvorbe materských znamienok. Chráni pred ekzémami, zápalmi kože (lupienka, akné, ružovka, vredy predkolenia a pod.)  

Odvar zo slzovky sa považuje za veľmi liečivý pre ťažko chorých pacientov, lebo spoľahlivo pôsobí pri žalúdočnej a črevnej slabosti, upravuje hnačky (i chronické),viaže na seba toxíny, ktoré sú produktom látkovej výmeny, a podporuje funkciu pečene. 

TCM

V kuchyni

Pred varením odporúčame slzovku namočiť na noc do vody. 

Je vhodná ako prídavok do kaší, polievok, šalátov, alebo zdravotných čajov. Odporúčané dávkovanie je cca 40 g denne, tj. 2 vrchovaté polievkové lyžice. Nepoužívať (podľa tradičnej čínskej medicíny) v prípade tehotenstva a pri akútnom infekčnom ochorení (chrípka, angína a pod.)

Slzovku môžte pridať pri varení naturálnej ryže (oboje sa uvarí súčasne, tj cca 45 minút). Používa sa ako príloha, nie samostatne, ale práve s ryžou, kuskusom, bulgurom (slzovky sa pridáva max.1 / 3). Hŕstku slzovky môžete tiež pridávať do každej polievky k obohateniu a na zahustenie. Výborná je aj s hubami pripravená ako "kuba".

Pre zaujímavosť

V Číne sa slzovka užíva začiatkom jesene v detskom jedálničku pre posilnenie obranyschopnosti. Pojedá sa cca 3 týždne každý večer jedna malá miska kaše pripravenej zo slzovky a mrkvy.

Slzovka sa uvarí v hrnci do mäkka a v inej nádobe uvaríme pomerovo zhruba rovnaké množstvo na kocky nakrájanej mrkvy. Po uvarení zmiešame a krátko spolu prevaríme, pokvapkáme troškou oleja a ochutíme podľa potrieb. Pre deti s trochou soli alebo aj bez nej; prípadne mierne osladiť. Pre dospelých môžeme vymyslieť čokoľvek - napr. ochutiť sójovou omáčkou a karí korením alebo kurkumou a trochou cesnaku.

Semená tejto traviny svojím tvarom pripomínajú práve slzu. Jóbove slzy sa im hovorí podľa utrpenia biblického Jóba. Príbeh Jóba ukazuje, že na otázky o zmysle života a utrpenia nemôžu dať odpoveď ľudské úvahy. Utrpenie si ľudsky nevysvetlíte, ale túto otázku je možné riešiť z hľadiska viery, a v tom je Jób príkladom. Zlo, ktoré zasiahlo Jóba, nebolo v žiadnom prípade trestom, ale skôr skúškou odvahy a viery.

[viac o slzovke, recepty]

Slzovka obyčajná

  • 12.72€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Alergény
obilniny (1)