Bezvaječné.

Špalda je druh rozpadavej pšenice. Bola pestovaná v Európe už pred 8000 rokmi, pestovali ju Egypťania, Kelti aj Germáni. Za pravlasť špaldy je všeobecne pokladaná Mezopotámia. V histórii bola špalda obľúbená pre svoju orechovú chuť najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Za jej významný pokles v pestovaní môže predovšetkým nástup Adolfa Hitlera, ktorý vydal zákon zakazujúci jej pestovanie. Potreboval zintenzívniť nemecké poľnohospodárstvo a špalda má nižšiu výnosnosť. Postupne ju vytlačila pšenica ozimná, ktorá má väčšie výnosy a lepšie vlastnosti pre pekárov.

Špalda a naše zdravie

Špaldové zrno má vysoký obsah tzv. "pomalých" sacharidov (pomaly sa vstrebávajúcich). Je cenená predovšetkým pre vysoký obsah kvalitných rastlinných bielkovín. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému a cení sa jej ľahká stráviteľnosť a kratšia doba varenia než u pšenice ozimnej.

V kuchyni

Používame ju väčšinou ako prílohu k zeleninovým alebo mäsovým pokrmom. Pohár cestovín opražíme na cibuľke a oleji do zlatista, zalejeme max. 1,5 pohárom vody, necháme ju zovrieť, môžeme osoliť. Odstavíme a necháme dôjsť, kým sa tekutina nevsiakne. Použijeme ako prílohu alebo na prípravu hlavného jedla.

Alebo môžeme tarhoňu uvariť: 100g cestovín vložíme do mierne 1L osolenej vriacej vody a za občasného miešania varíme na miernom ohni 3-5 min. Odstavíme a podľa potreby necháme dôjsť pod pokrievkou. Hotové cestoviny scedíme a po prepláchnutí studenou vodou podávame.

Základný recept

Slov.ryža á la Bogar

Pre zaujímavosť

Už v 12.storočí Sv. Hildegarda povedala: "Keby už človek nemohol nič jesť a nič mu nepomáhalo, špalda ho postaví na nohy." Odporúčala špaldu pri viacerých zdravotných problémoch - proti nedostatočnému prekrveniu, na nervovú výmenu látok, na dodanie sily svalom, väzivám a pletivám. Popísala ju ako základný článok potravy, pretože "je to najlepšia obilnina". Podľa Hildegardinej zdravovedy by sme mali jesť najmä celozrnný pšeničný, alebo biely špaldový chlieb a pečivo. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok.

Špaldová slovenská ryža BIO

  • 5.62€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Slovensko
Kvalita
BIO
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
367
Tuky [g]
2.05
Sacharidy [g]
76.48
Bielkoviny [g]
12.63
Vláknina [g]
3.75