Marhule natural

Marhule natural sú nesírené, neprisladzované, bez kôstky, sušené na slnku.

Marhule boli v Ázii známe už okolo roku 2000 pr. n. l. Podľa niektorých zdrojov je ich domovom Arménsko, ale iné zdroje to vyvracajú z dôvodu absencie divých marhúľ, a za domovskú krajinu tohto ovocia považujú Čínu. Z Číny sa toto ovocie dostáva do Perzie a Arménska, odkiaľ vďačí aj svojmu menu. Perzskí básnici ospevovali marhule ako “semeno slnka”. Až Alexander Veľký priviezol marhule do južnej Európy a až v 16. storočí sa marhule začali pestovať aj v severnej Európe. V strednej Európe je pestovanie marhúľ často kvôli klimatickým podmienkam ohrozované. Skoré kvitnutie a mrazy každoročne ohrozujú zbery. Najdôležitejším pestovateľom a vývozcom marhúľ v Európe sa stalo Turecko.

Marhule a naše zdravie

Sušené marhule sú čisté bioaktívne balíky s takmer päťnásobným účinkom ako čerstvé. Marhule obsahujú obdivuhodné množstvo kyseliny salicyovej, k tomu veľký obsah flavonoidu quercetin (Q10), ktorý  je známy ako vynikajúci chytač voľných radikálov. Kyselina salicyová  pôsobí antibakteriálne a dokáže usmrtiť choroboplodné zárodky v žalúdku a v črevách, ako aj zastaviť hnilobné procesy. Žiadne iné ovocie okrem toho nedodáva také množstvo beta-karotínu a horčíka ako práve marhule. Už tri marhule denne dodávajú polovicu dennej potreby vitamínu A. Dôležitý je aj vysoký obsah kyseliny listovej (najmä počas tehotenstva) a kália. Kálium je obzvlášť dôležité na reguláciu obsahu vody v organizme. Marhule sú vyslovene zásadité potraviny. 


Marhule natural

  • 1.10€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Turecko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
309
Tuky [g]
0,5
Sacharidy [g]
70
Bielkoviny [g]
2,1
Vláknina [g]
7,9