Datle sušené bez kôstky

Datle pochádzajú z oblasti Mezopotámie. Odhaduje sa, že datle sa pestujú dlhšie ako 5 tisíc rokov a píše sa o nich v Biblii aj v Koráne.  Pestuju sa aj v Egypte a Maroku v Indii, Pakistane, Kalifornii a na Kanárskych ostrovoch. V subtropických a púštnych oblastiach, ako je napríklad Severná Afrika a Blízky východ, sa jedná o jednu zo základných zložiek miestnej potravy. 

Datle a naše zdravie

Datle sú bohatým a významným zdrojom vitamínu A a vitamínov B, draslíka, chlóru, železa a medi. Jedná sa o bohatý a rýchly energetický zdroj pre ľudský organizmus, sú tvorené prevažne zo sacharidov, ktoré sú zastúpené v podobe prírodných cukrov až 70% a nízkym obsahom vody. Datle sú považované za mierne afrodiziakum pre ženy i mužov. Aktivujú sekréciu spermy. Odporúčajú sa k podpore mužnej sily, pre ťažko pracujúcich, pre tehotné a dojčiace ženy (podporujú tvorbu mlieka). Je vraj preukázané, že redukujú riziko vzniku srdcových chorôb a rakoviny. Ovocný cukor dodáva telu rýchlu energiu a zároveň je to veľmi ľahko a rýchlo stráviteľná časť potravy s vysokým obsahom vláknin, vitamínov a minerálov. V organizme pôsobia zásadotvorne.

Datle sa oddávna používajú ako účinný uspávací prostriedok - obsahujú totiž nadpriemerne vysoké množstvo aminokyselín tryptofánu, ktorý sa v tele premieňa na spánkový hormón melatonínu. Ľudoví liečitelia v nomádskych krajinách odporúčajú krátko pred uložením k spánku zjesť pár sladkých datlí. 

V kuchyni

Datle naozaj dlho vydržia.  Jesť sa môžu sušené alebo čerstvé. Kým zo sušených sa melie múka, z čerstvých sa vykvapkáva sladký sirup, tzv. datlový med. Aj datlový cukor je zdravší ako všetky ostatné druhy, vrátane trstinového. A navyše je aj chutný. Datle môžete „zobkať“ samotné, hodia sa však aj do ovocných šalátov, možno ich pokrájať do musli či pudingov. Chutný je aj tvaroh osladený datlami, dochutený posekanými orieškami. Deti ich ocenia namiesto sladkostí.

TIP NA VIANOČNÉ nePEČENIE : orechovo-datlové guľky

Pre zaujímavosť

Podľa výskumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambaa Medical Center pri Izraelovom technologickom inštitúte (Technion) v Haife datle, aj cez svoju veľkú sladkosť, nezvyšujú hladinu cukru v krvi a pomáhajú chrániť proti upchávaniu tepien (ateroskleróza). 


[zdroj]

Datle sušené bez kôstky

  • 0.53€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
IRN

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
354
Tuky [g]
0,2
Sacharidy [g]
85
Bielkoviny [g]
2,7
Vláknina [g]
8,5