Nové korenie celé

Nové korenie sú červenohnedé bobule tropického stromu pimentovníka pôvodom z Jamajky. Do Európy ho z Nového sveta priviezol Krištof Kolumbus. 

Nové korenie a naše zdravie

Medzi účinné látky v novom korení patrí antioxidant rubefacient, ktorý pôsobí upokojujúco, používa sa ako liek proti nafukovaniu a plynatosti.

Nové korenie obsahuje zdraviu prospešné éterické oleje, ako je eugenol, a fenylpropanoidy , t.j. chemické zlúčeniny, ktoré dodávajú tomuto koreniu príjemnú, sladkú, aromatickú vôňu. Obsahuje tiež karyojylén, metyleugenol, glykozidy, triesloviny, kvercetín, živice a seskviterpény. V spracovateľskom priemysle sa tieto prchavé silice získavajú pomocou destilácie. 

Rovnako ako v čiernom korení, účinné látky v novom korení zvyšujú mobilitu čriev, rovnako tak zvyšujú celkové trávenie tým, že zvyšujú sekréciu enzýmov v žalúdku a črevách. Eugenol má vlastnosti lokálneho anestetika a antiseptika a preto sa výťažky z týchto látok používajú pri zubných liečebných postupoch.  Korenie je obohatené o značné množstvo minerálnych látok, ako sú draslík, mangán, železo, meď, selén a horčík. Železo je dôležitým kofaktorom pre enzým cytochróm- monoaminooxidázu v priebehu bunkového metabolizmu. Je tiež dôležitý pre tvorbu červených krviniek v kostnej dreni. Draslík je dôležitou súčasťou buniek a telových tekutín, ktorý pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

V kuchyni

Má príjemnú korenistú a jemne štipľavú chuť, ktorá v sebe spája chuť a vôňu klinčeka, škorice, muškátového orecha a čierneho korenia. Používa sa do omáčok a polievok, na nakladanie uhoriek, pri marinovaní diviny, rýb aj ostatných druhov mäsa. Taktiež je vhodné do kompótov, pudingov a sladkého pečiva.



Nové korenie celé

  • 1.08€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Mexiko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
262
Tuky [g]
9
Sacharidy [g]
72
Bielkoviny [g]
6
Vláknina [g]
22